Zuyd University of Applied Sciences

File(s) not publicly available

Communicatiekeuzehulp

online resource
posted on 15.07.2019, 10:44 by Steffy Stans, Ruth DalemansRuth Dalemans, Uta RoentgenUta Roentgen, Sandra Beurskens

De communicatiekeuzehulp biedt voor zorgverleners en andere professionals een handig overzicht voor communicatiehulpmiddelen. De website biedt de mogelijkheid om samen met een cliënt in gesprek te gaan en beslissingen te nemen over communicatieve ondersteuning.

Op de website www.communicatiekeuzehulp.nl kan men starten met de keuzehulp. Cliënten en/of zorgverleners beantwoorden 11 vragen over welke moeilijkheden zij ervaren in gesprekken. Daarna wordt op basis van de antwoorden een lijst van ondersteunde communicatie gepresenteerd welke het gesprek kunnen ondersteunen. Voorbeelden van ondersteunde communicatiehulpmiddelen die in de lijst kunnen voorkomen zijn Talking Mats, pictogrammenboekjes en pen en papier.

De keuzehulp is ontwikkeld in het kader van een onderzoeksproject van het lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken, Zuyd Hogeschool. Tijdens de ontwikkeling van de keuzehulp werd er veel aandacht besteed aan het toegankelijk maken van de keuzehulp voor communicatiekwetsbare cliënten, bijvoorbeeld middels het gebruik van afbeeldingen en korte zinnen. Tijdens evaluaties gaven cliënten, professionals en experts aan dat de keuzehulp bruikbaar was voor de dagelijkse zorgpraktijk. Tevens werden verschillende suggesties voor verbetering doorgevoerd.

History

Email address 1

steffy.stans@zuyd.nl

Email address 2

ruth.dalemans@zuyd.nl

Email address 3

uta.roentgen@zuyd.nl